Contact Peter Eppinga, MSc. Sportphysical therapist // MSc. Sportsscientist

Do you have a question?
  Peter Eppinga, MSc. Sportphysical therapist // MSc. Sportsscientist

  Performance Manager, Sportsphysical therapist, sportscientist, extended scope specialist.
  Contact
  experience
  20 years
  avg. rehabilitation yearly
  50
  company
  MCZ
  ACL Professionals / Physical Therapist / Peter Eppinga, MSc. Sportphysical therapist // MSc. Sportsscientist
  Read full description

  About Peter Eppinga, MSc. Sportphysical therapist // MSc. Sportsscientist

  Peter Eppinga (MSc.) is sportfysiotherapeut en bewegingswetenschapper met specifieke interesse voor het gedeelte Return tot Sport na letsel.

  Als sportfysiotherapeut is Peter geruime tijd werkzaam in de top- en breedte sport en begeleidt hij sporters terug te komen op het door hun gewenste niveau. “Vanuit mijn praktijk MCZ Centrum voor Sportbegeleiding en fysiotherapie werken wij met een speciaal knie team dat gespecialiseerd is in voorstekruisband revalidatie. Naast het bieden van een vakkundig revalidatie traject van de behandelbank naar het sportveld begeleiden wij ook jou en je trainer om je terug te krijgen op je oude niveau zonder terugval in blessures.”

  Na het behalen van zijn master opleiding Bewegingswetenschapper aan de Rijkuniversiteit Groningen is Peter fysiotherapie gaan studeren om meer het fysieke contact in een revalidatie traject te kunnen uitvoeren. Na zijn fysiotherapie diploma te hebben verdiend, heeft Peter cum laude de opleiding tot Sportfysiotherapie in Utrecht behaald en daarnaast verschillende diploma’s behaald die zijn gereedschapskist vullen met tools die hij in kan zetten in de revalidatie.

  Tijdens het volgen van de studie sportfysiotherapie is Peter Eppinga als docent werkzaam geweest bij de Hanzehogeschool Groningen waar hij de module Sport heeft mogen vormgeven. Dit is een module die de studenten wegwijs maakt in de wereld van de sportrevalidatie.

  Tijdens zijn studie was hij reeds begonnen als revalidatie trainer bij FC Groningen waar hij uiteindelijk door is gegroeid tot sportfysiotherapeut bij de eerste selectie van FC Groningen van 2008.

  Na het behalen van de bekerwinst in 2015 is Peter een andere weg in geslagen en (mede-) praktijkeigenaar geworden van MCZ in Groningen.

  “Na een uitstapje naar het fulltime draaien in de praktijk ben ik benaderd voor het begeleiden van een aantal spelers van FC Emmen wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een functie als Performance manager bij de Eredivisionist uit Drenthe gedetacheerd vanuit MCZ.”

  Naast voetballers begeleidt Peter ook andere sporter, o.a. volleyballers, schaatser en hockeyers om hun doelen te behalen.

  “Binnen de praktijk hebben wij een testbatterij (promotietrajecten Alli Gokeler en Wouter Welling) ontwikkeld waar praktijken in onze omgeving gebruik van maken in de trajecten van o.a. een voorstekruisband revalidatie. Middels biodexmetingen/ sprongtesten met biomechanische analyse/ veldtesten en het volgen van de cliënt op scores voor een psychologische gereedheid (o.a. angst is een belangrijke factor en bepalend voor terugkeer naar het oude sportniveau) volgen we het traject van de voorste kruisband revalidatie op de voet. Zowel voor de cliënt die revalideert bij MZC als bij andere praktijken.”

  Op basis van de testgegevens weet je precies waar je staat en waar je aan kunt werken. Zo krijg jij en je behandelend fysiotherapeut het juiste inzicht om je verder te helpen in je revalidatie.

  MCZ richt zich niet alleen op het volledige revalidatietraject van behandelbank naar veldrevalidatie maar ook op innovatie en onderzoek op dit gebied. Daarin werkt het MCZ samen in Het Omnium met bewegingswetenschappers, sportdiëtisten, sportartsen, sportpodologen, fysiek trainers en (sport)orthopeden/ kniespecialisten om jou het beste traject aan te kunnen bieden. Bij MCZ wordt multidisciplinair gewerkt en wordt er gekeken vanuit verschillende invalshoeken naar de meest optimale revalidatie.

  De voorstekruisbandblessure is ingrijpend en zorgt voor een langere tijd het niet kunnen beoefenen van sport. De kans op een tweede kruisband blessure bij terugkeer bij sport ligt nog steeds erg hoog. “Ik ben er van overtuigd dat we dit kunnen reduceren en wil graag mijn steentje daaraan bijdragen middels onderzoek-innovatie naar de beste behandeltechniek en door de patiënt centraal te stellen. Een uitdagend werkgebied waar nog veel winst te halen valt.”
  “Op basis van testgegevens weet je precies waar je staat en waar je aan kunt werken. Zo krijg jij het juiste inzicht in je revalidatie.”