Contact Wybren van der Wal, MD, Orthopedic Surgeon

Do you have a question?
  Wybren van der Wal, MD, Orthopedic Surgeon

  Orthopedic surgeon dedicated to knee surgery.
  Contact
  experience
  10 years
  avg. ACL operations yearly
  150
  company
  Ziekenhuis Gelderse Vallei
  ACL Professionals / Doctor / Wybren van der Wal, MD, Orthopedic Surgeon
  Read full description

  About Wybren van der Wal, MD, Orthopedic Surgeon

  Orthopedisch chirurg Wybren van der Wal is werkzaam bij Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en bij Bergman Clinics in Naarden. Van der Wal richt zich met name op sportletsels en heeft zich volledig gespecialiseerd in het kniegewricht en dan met name op de voorste kruisband.

  Wybren van der Wal volgde zijn opleiding in de Maartenskliniek Nijmegen, Radboud UMC en Rijnstate Arnhem. Na zijn opleiding tot orthopedisch chirurg volgde hij hiervoor een knie fellowship bij prof. dr. Daniël Saris in het UMC Utrecht. Van der Wal bezocht daarnaast meerdere keren dr. Robert LaPrade in Vail, USA om zich verder te specialiseren in sportletsels van de knie.

  Sinds 2016 werkt Wybren van der Wal bij Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Binnen dit ziekenhuis werd in 2019 het multidisciplinaire sportmedisch centrum Sports Valley opgericht.
  Van der Wal is sinds 2021 is ook werkzaam bij de Bergman Clinics in Naarden.

  Wybren van der Wal behandelt sporters van elk niveau: van nationale en internationale topsporters tot recreatieve sporters. Hij werkt zeer intensief samen (en vind dit erg belangrijk) met sportartsen, radiologen en andere medisch specialisten die gespecialiseerd zijn in sport.

  Jaarlijks voert Van der Wal ruim 150 kruisbandreconstructies uit. Dit vindt Wybren de mooiste operatie om te doen. “Het gaat om reconstructieve chirurgie waarbij je zo goed mogelijk de eigen anatomie probeert te herstellen. Meestal is een reconstructie van de voorste kruisband geen op zichzelf staande operatie, maar is er sprake van gecombineerd letsel, zoals ander bandletsel, meniscus- of kraakbeenletsel. Het is van groot belang om alle letsels te diagnosticeren en goed te behandelen. Dan is de succeskans op een optimaal herstel zo groot mogelijk.”

  Zelf is Wybren van der Wal ook topsporter is geweest en hij kan zich hierdoor beter verplaatsen in de sporter die tegenover hem zit: “Ik vraag aan een sporter altijd op welk niveau hij nog wil kunnen sporten en wat daarvoor nodig is. Moet je bijvoorbeeld veel sprongkracht hebben? Of veel kunnen draaien? Waar mogelijk passen we daar de behandeling op aan.
  Een reconstructie van een kruisband gebeurt tegenwoordig steeds meer op maat. We houden rekening met welke sport iemand beoefent. Zo wordt bij de keuze van de pees die gebruikt wordt voor de reconstructie onder andere rekening gehouden met welke spiergroepen je bij een bepaalde sport heel veel nodig hebt. Het is op die manier erg gepersonaliseerd.”

  Omdat een revalidatietraject vaak intensief is, en een sporter daarbij met verschillende zorgverleners te maken krijgt, werkt van der Wal intensief samen met een netwerk van sportfysiotherapeuten uit de regio Gelderse Vallei.
  Daarnaast werkt Van der Wal samen met Sportcentrum Papendal. Tijdens zijn topsportcarrière heeft hij daar zelf 6,5 jaar getraind. “Daarom voelt het voor mij speciaal dat ik de sporters die daar nu trainen kan behandelen.”

  Wybren van der Wal doet verder ook nog wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van sport gerelateerd knieletsel, waaronder kruisbandletsel. Hij neemt deel aan onder andere de multi-center VKB graft type studie en de multi-center VKB reconstructie versus repair studie. Van der Wal schreef meerdere wetenschappelijke publicaties, en werkt aan publicaties met dr. Robert LaPrade.
  “The result of an operation can determine the future of an athlete.”

  Memberships of professional organizations

  • Secretaris in het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie
  • Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie (NVA)
  • Nederlands Orthopedische Vereniging (NOV)
  • Nederlandse Orthopedische en Traumatologische Sportgeneeskunde (NOTS)
  • European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy (ESSKA)
  • International Society of Arthroscopy, Knee Surgery and Orthopaedic Sports Medicine (ISAKOS)

  Publications

  • 2022 june - Posterior meniscal root tears: a case report and update of current concepts. Link: https://magazine2020.lroi.nl/wetenschap-in-beweging-juni-2022-vol-29-2/posterior-meniscal-root-tears-a-case-report-and-update-of-current-concepts
  • Link PubMed: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=van+der+wal+wa&filter=years.2007-2022