Contact Marwan Shadid, MD, Orthopaedic surgeon

Do you have a question?
  Marwan Shadid, MD, Orthopaedic surgeon

  Orthopedic surgeon Xpert Clinics
  experience
  9 years
  avg. ACL operations yearly
  179
  company
  Xpert Clinics Orthopedie
  ACL Professionals / Doctor / Marwan Shadid, MD, Orthopaedic surgeon
  Read full description

  About Marwan Shadid, MD, Orthopaedic surgeon

  De combinatie van het technische aspect van de orthopedie, het handwerk wat erbij komt kijken en de tastbaarheid van het resultaat spreken Marwan Shadid erg aan.

  Tijdens zijn studie geneeskunde in Groningen werd voor Marwan al snel duidelijk dat zijn hart lag bij de orthopedie. Na zijn studie geneeskunde heeft Marwan zijn opleiding tot orthopedisch chirurg in de regio Utrecht gevolgd waar hij het vak orthopedie in de volle breedte heeft geleerd. Na zijn specialisatie tot orthopedisch chirurg heeft hij zich door middel van een fellowship verder verdiept in de kniepathologie onder leiding van Jacco Zijl.

  Marwan Shadid werkt sinds januari 2015 als orthopedisch chirurg bij Xpert Clinics (tot 2023 was dit Annatommie mc) waarbij hij zich volledig heeft toegelegd op sportletsels en prothesiologie van de knie.

  165 kruisbandreconstructies
  “Kruisbandletsel komt frequent voor en heeft vaak directe consequenties voor de patiënt en de mogelijkheid om bepaalde sporten uit te oefenen. Bij een deel van de patiënten is het niet nodig om een hersteloperatie uit te voeren. De noodzaak daarvan is vaak afhankelijk van type sport en soms ook van het beroep.” Jaarlijks voert Marwan Shadid ruim 125 kruisbandreconstructies uit.

  Er zijn diverse factoren die mee spelen bij het ontstaan van het voorste kruisbandletsel en dat is wat Marwan Shadid aanspreekt. “Uiteraard is het soms domme pech, maar andere factoren spelen een belangrijke rol, zoals lichaamsbouw, conditie, (genetische) aanleg en kwaliteit van bewegen. Deze complexiteit maakt het een uitdagend letsel om te behandelen.”

  Bij de behandeling neemt de reconstructie een belangrijke plaats in, maar de revalidatie na de operatie is minstens zo belangrijk om weer goed en veilig te kunnen sporten met de gereconstrueerde voorste kruisband.

  In de revalidatiefase wordt er bij Xpert Clinics intensief samengewerkt met de afdeling fysiotherapie en is er een speciaal multidisciplinair spreekuur voor sportletsel van de knie.

  Marwan Shadid hecht er veel waarde aan om ook in de revalidatiefase patiënten frequent te vervolgen en op gezette tijden testen te doen waarbij gekeken wordt naar spierkracht en de kwaliteit van bewegen om zo te beoordelen of de patiënt goed hersteld is om het sporten te kunnen hervatten.

  Het is voor Marwan Shadid van belang dat patiënten voldoen aan deze criteria, alvorens ze weer de sport hervatten. Gemiddeld duurt het tussen de 9 en 12 maanden voordat patiënten daaraan voldoen.
  “Als adviseur bespreek ik samen met de patiënt wat de mogelijkheden, de verwachtingen, maar ook de wensen zijn en kom je samen met de patiënt tot een besluit”

  Work experience

  • 2015 - Orthopeadic surgeon, Annatommie mc (sinds 2023 overgenomen door Xpert Clinics Orthopedie)
  • 2014 - Orthopeadic surgeon, fellow kniechirurgie, Sint Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein
  • 2012 - 2013 - Vervolgopleiding Orthopedie, Sint Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein
  • 2011 - Vervolgopleiding Orthopedie, Universitair Medisch Centrum Utrecht
  • 2010 - Vervolgopleiding Orthopedie, Sint Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein
  • 2008 - 2009 - Vooropleiding Algemene Chirurgie, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, Amsterdam
  • 2007 - ANIOS, Universitair Medisch Centrum Utrecht, afdeling Orthopedie

  Memberships of professional organizations

  • Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV)
  • Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie (NVA)
  • Nederlandse Vereniging voor Orthopaedische Traumatologie (NVOT)
  • Werkgroep knie

  Publications

  • 2019 - “Reduce Bacterial Load in Clean Foot Surgery: A Randomized, Controlled Trial”, Marwan B. Shadid, MD, Mario J.G.M. Speth, MD, G. Paul Voorn, MD, PhD, Nienke Wolterbeek, PhD, The Journal of Foot and Ankle Surgery, Volume 58, Issue 2, March 2019, Pages 278-281
  • 2009 - Kooij N, Shadid MB, Castelein RM, van Diest PJ. Pigmented villonodular synovitis, an overdiagnosed entity, Histopathology. 2009 Oct;55(4): 477
  • 2016 - Shadid MB, Vinken NS, Marting LN, Wolterbeek N, The Dutch version of the Forgotten Joint Score: test-retesting reliability and validation, Acta Orthop Belg. 2016 Mar;82(1):112-8.